Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din aprilie, 2009

Coltunasi cu spanac

sursa: carte de bucate Ingrediente pentru aluat: 250 gr faina, 1 ou, 3 linguri apa calduta. Ingrediente pentru umplutura: 400 gr spanac, 1 ou, 1 lingurita smantana, 100 gr branza . Se framanta un aluat din faina, ou si apa calduta. Se lasa sa stea 15 min.Apoi se prepara umplutura: se curata si se spala bine spanacul, se fierbe in apa clocotita cu sare, se scurge bine si se toaca (eu am folosit spanac congelat care e deja tocat). Se amesteca spanacul cu oul, smantana si branza. Se intinde aluatul si se taie in patrate. Se umple fiecare patrat cu spanac si se aduce un colt peste cel opus, apasand pe margini ca sa se lipeasca. Se fierb coltunasii in apa cu sare, iar cand se ridica deasupra se scot cu o lingura de luat spuma si se scurg bine. Se baga la cuptor cateva minute si se servesc fierbinti.

Supa de pui cu galuste

2 pulpe de pui, 3 cartofi, 3 morcovi, 2 cepe, 1 radacina pastarnac, 1 radacina patrunjel, 1 radacina   telina, 3 l apa  1 ou, gris, sare, praf de copt sau bicarbonat de sodiu Carnea se pune la fiert intr-o oala cu apa. Dupa ce se ia spuma se adauga legumele intregi curatate si spalate. Intre timp se prepara galustele: oul se bate cu un praf de sare si un varf de lingurita praf de copt sau bicarbonat, se adauga gris pana se ingroasa compozitia. Carnea si legumele fierte se scot din oala si in zeama ramasa se adauga galustele una cate una folosind o lingura de inox si se lasa pe foc pana se fierb.

Ciocanele crocante in stil sud-american

sursa: carte de bucate 12 ciocanele de pui, 200 ml lapte batut, 100 gr pesmet, 1 lingurita boia iute, 1 lingurita seminte de susan, 1 lingurita cimbru, 2 linguri ulei de masline Ciocanelele, curatate si spalate, se trec intai printr-un castron in care s-a turnat laptele, apoi prin alt castron in care s-a amestecat pesmetul, boiaua, susanul si cimbrul. Se aseaza intr-o tava si se introduc in cuptorul incins, timp de 15 minute, dupa care se stropesc cu ulei de masline si se mai lasa 20 minute pana se rumenesc.

Mancare de mazare

Ingrediente: 800 gr mazare congelata, o ceapa, 2 linguri faina, 3 linguri bulion, 1/2 l lapte, 1 lingurita boia, 1 legatura mare marar, sare, piper, ulei. Intr-o cratita cu putin ulei se caleste ceapa taiata marunt. Se adauga faina, lingurita de boia si se amesteca bine. Adaugam mazarea si bulionul, se stinge cu lapte si se amesteca bine pana se ingroasa sosul. Se adauga sare si piper dupa gust si mararul taiat marunt. Se lasa pe foc pana fierbe mazarea amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde.

File de hering cu cartofi copti

Ingrediente : 8 bucati file hering, 8 cartofi mai mari, cimbru, ulei de masline Pestele se pune in tigaia de teflon si se coace pe ambele parti (in tigaie nu am pus ulei). Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi mari. Se pun in tava, se presara cimbru si ulei si se baga la cuptor. Se intorc periodic ca sa se faca pe toate partile.

Prajitura fara nume

Aveam niste crema in frigider ramasa de la mini-ecleruri si trebuia sa o folosesc cumva, nu? Am inventat un blat si m-am apucat de treaba (spun ca am inventat deoarece am pregatit blatul cum mi-a trecut prin cap in momentul ala, nu stiu daca reteta exista undeva). Cum am facut? Am frecat un ou cu 150 gr zahar, am adaugat 50 ml ulei, 2 lingurite amidon alimentar, 150 gr faina si 125 ml apa. Am amestecat bine si am pus compozitia la copt. Blatul copt si racit l-am taiat in doua. Am asezat primul blat pe farfurie, am insiropat cu compot de caise , am asezat un strat de crema, apoi al doilea blat insiropat si el si am imbracat totul cu un strat subtire de crema. Am ornat cu piersici din compot si topping de ciocolata.

Mini ecleruri

Aseara aveam pofta de ceva dulce. Ce papa bun sa fac eu? am luat car tea de bucate si am rasfoit si iar am rasfoit si m-am oprit la "Ecler" pentru ca nu am mai facut niciodata si pentru ca aveam toate ingredientele necesare in casa. Ingrediente pentru coji: 250 gr faina, 2 pahare apa, 150 gr unt, 3 oua, putina sare pentru crema: 4 oua, 6 linguri zahar, 4 linguri faina, 1/2 l lapte, 1 ceasca esenta de cafea(1 cescuta ness) glazura de ciocolata Se pune apa intr-o cratita mica, se adauga un praf de sare, untul si lasa sa fiarba. Cand clocoteste se adauga toata faina odata si se mesteca pana se face ca o mamaliguta. Se ia cratita de pe foc, se lasa sa se raceasca putin si se integreaza ouale unul cate unul. Se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se pune aluatul in sprit ( eu nu am instrumentul cu pricina si am modelat aluatul cu mana), se unge o tava cu unt si se toarna aluatul in forma de bastonase groase cat degetul si lungi de 8 cm. Se introduce tava in cuptorul

Prajitura Rigo Jancsi

Prajitura asta delicioasa am vazut-o pe blogul Laurei Sava si am zis ca trebuie neaparat s-o incerc pentru ca arata asa de bine. Mie nu mi-a iesit la fel, o data blatul nu a crescut suficient ca sa il pot taia in doua, a doua oara crema a iesit mult mai inchisa la culoare, dar foarte gustoasa in schimb. BLAT: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri apa rece, 3 linguri cacao, 4 linguri faina. Ouale se bat spuma impreuna cu zaharul cca. 10 minute. Se adauga cate o lingura de apa pe rand, apoi cacaua si faina si se amesteca cu o lingura de lemn. Se baga la cuptor si dupa ce racit se taie in doua si se insiropeaza cu brandy, rom sau sirop (eu am folosit zeama din compot de cirese). CREMA: 500 gr smantana, 400 gr ciocolata amaruie (am folosit ciocolata de menaj), 2 lingurite de ness cafe. Se pune intr-un vas pe bain-marie smantana, se lasa sa fiarba, se adauga ciocolata rupta bucatele si nessul si se mai lasa cateva minute pe foc. Dupa ce s-a racit se tine in frigider 3 ore si ap

Cartofi taranesti

Ne trebuie: 1 kg cartofi, 300 gr kaizer, 2 cepe, 1 ardei gras rosu, 1 legatura marar, sare, ulei . Se spala cartofii si se pun la fiert la foc mic. Cand sunt gata, cartofii se curata de coaja si se taie cubulete. Intr-o cratita se incinge putin ulei si se adauga ceapa taiata solzisori si ardeiul taiat marunt si se lasa sa se caleasca. Dupa 5-7 minute se aduga kaizerul taiat feliute subtiri si se mai lasa totul la calit pana cand ceapa se inmoaie. Se ia vasul de pe foc, se adauga cartofii, sare dupa gust , mararul tocat si se amesteca incet pentru a nu sfarama cartofii. Daca eliminam kaizerul obtinem o mancare de post usor de preparat.

Prajitura de post

Reteta aceasta o am de la mama mea si o fac destul de des pentru ca e usor de preparat si pe deasupra e si ieftina. o cana si jumatate apa rece,  o cana si jumatate zahar, o jumatate cana ulei,  trei linguri gem,  doua lingurite bicarbonat,  un praf de sare,  doua cani si jumatate faina,  esenta de rom,  cacao Se amesteca apa cu zaharul, se adauga apoi gemul, bicarbonatul stins in otet si restul ingredientelor mestacand bine cu telul pentru a nu face cocoloase. Aluatul o sa aiba o consistenta cremosa. Se pune compozitia intr-o tava cu hartie de copt si se baga la cuptor. Eu am pus deasupra ciocolata topita si am presarat cu nuca de cocos. Se taie cand s-a racit.

Spaghete cu kaizer si sos de tomate

Ingrediente pt 3 portii: 250 gr spaghete, 250-300 gr kaizer, 1 ceapa, 3 catei de usturoi, 4 linguri pasta de tomate,3 linguri ulei de masline, 1 pahar cu apa, sare, piper. Spaghetele se fierb conform instructiunilor de pe pachet (in cazul meu 8 min). Ceapa si usturoiul se toaca marunt, iar kaizerul se taie cubulete (de data asta am folosit sunca de pui). Se toarna uleiul in tigaie si se prajeste kaizerul (sunca), se adauga ceapa si se caleste si ea cateva minute, dupa care se adauga apa si pasta de tomate. Se lasa sa fiarba mestecand ca sa nu se arda si inainte de a opri focul se adauga usturoiul, sare si piper dupa gust. Dupa ce s-au fiert, spaghetele se scurg, se trec sub un jet de apa rece, se rastoarna in farfurii si peste ele se pune sosul.

Pulpe de pui cu sos exotic

sursa: revista "PRACTIC in bucatarie" Ingrediente: 5 pulpe de pui, 6 cartofi de marime potrivita, 4 rosii, 100 gr masline, sare, piper. Pentru sos: 4 catei de usturoi, 2 linguri zeama de lamaie, 2 linguri zeama de portocala, 1 varf de cutit sof ran, 1 lingurita busuioc, 2 linguri ulei de masline, 1 ardei iute, sare. Usturoiul si ardeiul iute se toaca marunt si se amesteca cu celelelate ingrediente pe ntru sos. Acest amestec se toarna peste pulpe si se lasa la macerat cca. 3 ore. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pun bucatile de pu i, rosiile decojite si taiate felii, maslinele si cartofii taiati. Se stropeste cu sosul exotic, se presara sare si piper dupa gust si se introduce tava la cuptor.