Treceți la conținutul principal

Hummus



Cea mai veche rețetă de hummus a fost înregistrată în Cairo, într-o carte de bucate scrisă în secolul al XIII-lea. Hummusul a devenit foarte popular în multe locuri de pe glob, și pe bună dreptate, căci este tare gustos și sățios.
Năutul, ingredientul de bază al acestui preparat, este bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale; are 0 colesterol; se găsește în piețe, magazine naturiste dar și în supermarketuri; este ieftin. Singurul minus al acestei rețete este că trebuie planificată din timp deoarece năutul  trebuie înmuiat; dacă ți se face pofta de hummus, nu poți să îl prepari într-o oră, asta dacă nu folosești conservă de năut. Eu prefer să fierb năutul, nu am făcut niciodată cu cel din conservă.
Prepar humus foarte des și îl mănânc atât la  micul dejun, cât și la prânz sau cină, pe diverse lipii, pe fâșii de ardei, pe felii de castravete, pe rondele de orez sau pe pâinici cu semințe.



Rețeta mea de hummus

Ingrediente:
  • 200 gr năut
  • 200-220 ml din apa în care a fiert năutul
  • 3 linguri tahini (pastă de susan)
  • 1 lingura ulei de măsline presat la rece
  • 2 lg zeamă de lămâie
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 lgţ sare
  • 1 lgţ chimion măcinat  (opțional) 
Preparare:
  1. Spăl năutul și îl pun la înmuiat minim 12 ore, de regulă de seara până a doua zi.
  2. Dimineața arunc apa în care a stat, clătesc bine năutul, adaug alta apă și îl  pun la fiert.
  3. Când năutul e fiert bine, îl strecor, punând deoparte zeama în care a fiert și apoi aștept să se mai răcească puțin. 
  4. Acum urmează testul răbdării 😀,  adică decojirea fiecărui bob de năut de pielița transparentă. Este un proces migălos, dar am observat că hummusul iese mult mai cremos așa. Este o etapă peste care sar de cele mai  multe ori, recunosc, dar când am chef, pun  niște muzică și dezbrac năutul  :)).
  5. Pun toate ingredientele în vasul blenderulului și mixez bine. Dacă nu decojesc năutul,  humusul iese cam gros și prin urmare, adaug puțin mai multă zeamă de la fiert.
  6. Torn în bol, adaug puțin ulei deasupra și niște pudră de chili.
Gustați în timp ce îl preparați și adaptați rețeta după gustul vostru; poate vreți mai puțin usturoi, poate mai multă  lămâie. E delicios cu niște muguri de pin deasupra.

Dacă îți place rețeta aceasta, dă-o mai departe să afle și prietenii tăi de ea. Mulțumesc pentru share și spor la bucătărit!

Comentarii

  1. Eu pun mai putin usturoi si deloc ulei de masline.
    In schimb adaug lamaie, si ceva mai mult tahini (cam o lingura si jumatate).

    Mi se pare ca iese mai usor decat in varianta cu ulei :)

    Cristina

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Mă interesează părerea ta.