Treceți la conținutul principal

Plăcintă cu spanac şi brânză


Blat:
  • 500 g făină
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 230 ml apă
  • 1 lgţ sare
Se amestecă bine făina cu untul tăiat cubuleţe. Se adaugă oul bătut cu apă şi sare. Se frământă până se obţine un aluat nelipicios pe care îl punem la frigider.

Umplutură:
  • 500 g spanac proaspăt
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 4 căţei de usturoi
  • 150 g telemea de vacă sau de oaie
  • 100 g caşcaval
  • 100 g smântână
  • 3 ouă şi 1 albuş
Se spală foarte bine spanacul şi apoi se opăreşte. Se scurge şi se toacă mărunt. Într-un bol mare se amestecă bine spanacul tocat, morcovul dat pe răzătoarea mică, ceapa  tăiată mărunt, usturoiul pisat, telemeaua şi caşcavalul date pe răzătoare, smântâna şi ouăle bătute.
Eu am folosit o tavă cu diametrul de 27 cm pe fundul căreia am pus hârtie de copt. Se scoate aluatul din frigider, se întinde o foaie mai mare decât tava pentru a rămâne aluat şi pentru margini. Se pune aluatul cu grijă în tavă, se înţeapă cu fruculiţa din loc în loc şi se toarnă umplutura. Se îndreaptă marginile şi se aduc puţin peste umplutură ca în fotografia de mai jos.
Din aluatul rămas facem fâşii pe care le aşezăm peste umplutură. Batem un gălbenuş cu puţin lapte şi ungem plăcinta.  Coacem circa 1 oră şi 30 min în cuptorul preîncălzit la 180 grade.

sursa de inspiraţie: aici

Comentarii