Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din iulie, 2009

Varza cu costita la cuptor

1 varza mai mare cam de 1,5 kg, 1 ceapa , 1 ardei gras, 2 morcovi, 2 foi de dafin, 3 rosii, sare, piper, 1 legatura marar, costitaafumata

Am gatit varza intr-un vas de ceramica care se tine inainte de folosire 20 de minute in apa rece. Intre timp varza se curata de foile de la suprafata, se spala si se taie fideluta. Se pune intr-un castron mare si se amesteca bine cu sare. Se adauga ceapa, ardeiul si morcovii taiati marunt, 2 foi de dafin , sare , piper si se amesteca bine.


Se toarna totul in vasul ceramic, se acopera cu capac si se pune la cuptor la foc mic, crescand temperatura treptat. Nu e nevoie sa adaugam apa sau grasime deoarece mancarea se face in sucul propriu. Dupa o ora se adauga rosiile tocate marunt si costita taiata bucati. Se mai lasa la cuptor inca o ora si 10 minute si cand se scoate din cuptor se adauga marar taiat marunt.




Prajitura ''Capriciul femeii''

5 oua, 200 gr unt, 15 linguri nuca macinata, 250 gr zahar pudra (eu am folosit doar 200), esenta de vanilie, esenta de rom, 1 lingurita bicarbonat stins in zeama de lamaie, faina cca. 330 gr.

Se freaca untul cu 6 linguri de zahar pudra pana se face spuma. Se adauga esenta de rom si de vanilie, galbenusurile unul cate unul, bicarbonatul stins, faina pana se obtine o coca moale.
Aluatul obtinut se intinde in tava unsa cu unt sau peste hartie de copt. Se unge aluatul cu sirop si peste, se adauga albusurile batute cu restul de zahar si amestecate cu nuca. Se coace la foc mic 30 de minute.

Aripioare picante

900 gr aripioare de pui, 1 lingurita praf de chilli, 1 lingurita curry, 2 lingurite piper macinat, 1 lingurita sare, 100 ml ulei

Am spalat aripioarele, le-am taiat varfurile si le-am asezat intr-un castron. Am amestecat condimentele cu uleiul si le-am turnat peste aripioare.


Am lasat la frigider peste noapte si a doua zi le-am prajit in ulei. Se pot face si pe gratar.
Noi le-am mancat cu garnitura de porumb fiert calit in unt...foarte bun.


Pulpa de vita in sos de rosii

Ingrediente: 1 kg pulpa de vita, 1 ceapa mare, 1 ardei gras, 2 morcovi, 250 gr rosii in bulion, 2 catei de usturoi,2 foi de dafin, piper boabe, sare.

Carnea spalata si taiata bucati se pune la fiert in apa (fara sare )si se ia spuma din cand in cand. Se adauga 2 foi de dafin si 7-8 boabe de piper. Cand carnea e fiarta se strecoara si se pastreaza supa in care a fiert, iar piperul si foile de dafin se arunca. Ceapa, rosiile si ardeiul se toaca marunt, iar morcovii se dau pe razatoarea mica.
Intr-o oala se incinge putin ulei si se calesc rosiile, morcovii si ardeiul si apoi se adauga carnea fiarta. Se mai lasa putin pe foc amestecand mereu si apoi se toarna supa de carne cat sa acopere ingredientele, si rosiile maruntite. Se tine pe foc pana ce fierb toate legumele si la sfarsit se adauga usturoiul taiat marunt si sare dupa gust. Noi am mancat-o cu piure de cartofi.
M-am inspirat dintr-o reteta de pe gustos.ro.

Vacanta in Turcia

De cateva zile m-am intors dintr-o minunata vacanta in Alanya. Am fost cazata la hotelul Saritas aflat la 3 km de centrul statiunii Alanya. Mancarea a fost nemaipomenita(all inclusive), personalul dragut si primitor, foarte multa verdeata in curtea hotelului si in toata statiunea, animatie in fiecare zi la piscina si in fiecare seara pe terasa, apa calda si curata.
Mi-am cumparat un pachet mare de condimente pe care abia astept sa le folosesc.


Si cateva imagini din frumoasa vacanta:





Prajitura cu caise si bezea

sursa: revista Practic in bucatarie


Avem nevoie de: 400 gr faina, 200 gr unt, 3 galbenusuri, 120 gr zahar pudra, 1 lingura smantana, 1 kg caise.
Pt bezea: 300 gr zahar(eu am pus doar 250), 3 albusuri.
Se freaca bine untul cu zaharul, galbenusurile si smantana. Se adauga apoi faina si se amesteca bine (se obtine un aluat moale). Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se intinde aluatul obtinut. Se da la cuptor la foc mediu.
Cand blatul este pe jumatate copt (dupa cca. 20 min.) se scoate tava din cuptor, se aseaza caisele taiate pe jumatate si se adauga albusurile batute cu zaharul.


Se introduce din nou tava la cuptor si se lasa sa coaca la foc mic.

Ciorba de fasole cu afumatura

500 gr fasole boabe o scarita afumata de cca. 600 gr 2 morcovi 1 radacina patrunjel 2 cepe,1 ardei350 gr rosii in bulion saretarhon maruntit


Fasolea se pune in apa si sa lasa la inmuiat pana a doua zi. A doua zi se arunca apa, se adauga alta si se pune fasolea la fiert. Legumele spalate si curatate se taie cubulete, scarita se taie si ea bucati, rosiile se toaca marunt. Cand fasolea incepe sa se moaie se adauga si restul ingredientelor si se lasa pe foc pana ce au fiert toate. Daca apa scade prea mult, se mai adauga apa calda. Am mancat-o cu salata de ceapa.....e o bunatate.
.

Vinete in lapte

Am gasit in revista Practic in bucatarie o reteta interesenta de vinete pe care am incercat-o si eu. Cam asa arata:



Cum se face: 2 vinete coapte, curatate de coaja si tocate se fierb in 300 ml lapte dulce. Se amesteca mereu pana ce compozitia devine groasa ca un piure. Se adauga sare, piper, 1 lingurita unt, 1/2 lingurita zahar si se bat pe foc pana vinetele devin albe.
Au iesit foarte bune.